Postare prezentată

De ce ar trebui să aleg sistemele de pardoseală încălzită

Când vine vorba de încălzirea locuinței, există multe opțiuni disponibile pentru proprietarii de case. Una dintre cele mai populare opțiuni ...

duminică, 6 noiembrie 2022

Tipuri de detartraj

Detartrajul este o procedură de curățare a dinților care se realizează în cabinetele medicilor stomatologi și care are rolul de a îndepărta tartrul și placa bacteriană. Pentru a fi pusă în practică se folosesc instrumente de detartraj achiziționate de la furnizori autorizați de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Un astfel de furnizor este Edwards Dental.

Revenind la detartrajul în sine, acesta se face în principal prin două metode: manual și cu ultrasunete.

Detartrajul manual

Această tehnică se efectuează prin intermediul instrumentelor clasice de curățare, precum sondă, gheară, chiuretă etc. Este o procedură eficientă mai ales atunci când este necesar să se elimine tartrul din zonele subgingivale, din locurile foarte greu accesibile.

Această tehnică este ceva mai puțin confortabilă pentru pacienți, deoarece se pune presiune cu partea activă a instrumentelor și acest lucru poate duce la sângerare. Este însă ceva perfect normal. Trebuie acordată o grijă deosebită în cazul persoanelor care suferă de diverse boli, mai exact este posibilă prescrierea de antibiotice, pentru a nu exista riscul de însămânțări microbiene.

Procedura implică mai mult efort, dar și grijă din partea medicului, care are nevoie de instrumente cât mai ergonomice pentru a obține un bun punct de sprijin pe arcada dentară și pentru a avea o precizie cât mai bună.


Detartrajul manual este recomandat cu precădere în cazul în care există o boală infecțioasă ce poate duce la creșterea riscului de contaminare.

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete se realizează cu ajutorul aparaturii de ultimă generație (aparate piezoelectrice sau magnetostrictive) și presupune curățarea prin intermediul unor vibrații cu frecvențe foarte înalte (25.000-42.000 Hz). Acestea distrug tartrul, după care cu un jet de apa se spală resturile rămase și se evită supraîncălzirea dinților. Este foarte probabil să fie necesare și diverse instrumente de detartraj manual, în cazul în care sunt zone ce impun asta.

Acest tip de detartraj este mai confortabil pentru pacient, deoarece procedura nu este dureroasă și nu implică atât de multă sângerare ca în cazul tehnicilor manuale. Totodată, jetul de apă, cu rol de curățare, va calma gingiile și totul va fi plăcut.

Detartrajul cu ultrasunete se recomandă mai ales pentru tartrul supragingival, dar și pentru cel din șanțul gingival, și este foarte eficient și pentru petele de pe smalț.

Ca și reguli generale, detartrajul se face la toți dinții, nu doar la cei cu probleme, se realizează cel puțin o dată la 6 luni (chiar și mai des în funcție de particularitățile pacientului) și este recomandat înainte de efectuarea tratamentelor dentare complexe.

Dacă pacientul dorește o igienizare completă a cavității bucale, atunci detartrajul trebuie însoțit de un periaj profesional, dar și de o curățare cu airflow.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai la noi! © 2014. All Rights Reserved | Powered By Blogger | Blogger Templates | Designed by-Dapinder