Vinul rosu reprezinta una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Il gasim sub nenumarate variante si il putem consuma intr-o multime de contexte, dar stim cum sa il depozitam corect? Exista cateva indicatii de care oricine ar trebui sa tina cont. Nu conteaza daca esti un colectionar impatimit sau pur si simplu iti doresti sa pastrezi in cele mai bune conditii cateva sticle diferite.
Putini stiu ca vinul alb si cel rosu se
pastreaza in spatii diferite, pentru ambele fiind nevoie de temperatura
adecvata. Vinul este bautura fragila care nevoie de conditii favorabile pentru
a se pastra cat mai bine in timp.
Vinul rosu poate fi pastrat la o temperatura
constanta intre 8 si 18 grade, temperatura ideala fiind in jur de 12 grade, mai
ales atunci cand intentionezi sa pastrezi sticla respectiva pentru mai mult de
un an. Pentru vinurile care se doreste a fi consumate in termen de 12 luni nu
conteaza atat de mult temperatura, atat timp cat aceasta este constanta si
intre cele doua valori, 8 si 18 grade.
Totusi, nu doar temperatura este cea care
conteaza, ci si cum sunt asezate sticlele, ideal fiind pe lateral pentru ca
dopul din pluta sa fie mentinut umed. Se recomanda evitarea razelor directe ale
soarelui pentru ca acestea pot afecta aromele delicate. De asemenea, conteaza
si nivelul de umiditate care trebuie sa fie pastrat sub 70%, in caz contrar
dopurile din pluta uscate permit patrunderea aerului in sticla. Este important
sa se evite si vibratiile unui frigider obisnuit intrucat acestea pot afecta
calitatea vinului.
In schimb, nu toate vinurile rosii pot fi
invechite. In functie de tanini, cantitatea de zahar si nivelul de aciditate,
acestea pot rezista intre 2 si 10 ani, pe cand cele de o calitate superioara se
pot prezenta in conditii optime chiar si un secol mai tarziu.
Poti accesa magazinul online al Cramei
Budureasca, acesta fiind locul ideal in care poti gasi un vin rosu cu care sa
iti incepi colectia sau sa o completezi. Feteasca Neagra din gama Budureasca
Premium este un bun exemplu in acest sens. Incanta cu culoarea sa rosu rubiniu
inchis si cu aromele discrete de gem de prune si cuisoare. Se simte foarte
placut pe palatin, calitate datorata gustul intens de prune, mure, vanilie si
piper negru. Taninurile sunt foarte catifelate si confera acestui vin o
structura cremoasa. Este versatil si se poate consuma alaturi de preparate pe
baza de carne de porc sau vita, iar temperatura sa ideala este intre 18 si 20
de grade.
Cabernet Sauvignon din gama Budureasa Clasic
este un alt vin rosu de exceptie care se remarca prin culoarea sa rubinie cu
nas vegetal si note intense de fructe de padure. Vinul este unul corpolent,
complex ca structura, dar bine echilibrat si cu un gust placut care aminteste
de murele coapte si afine. Consuma-l alaturi de fripturi din carne de porc sau
vita, indiferent de modul in care sunt gatite acestea.
Feteasca Neagra din gama Origini este un vin
deosebit, rosu, cu reflexii violacee, avand aromele specifice acestui soi de
struguri ce amintesc de fructele de padure si condimentele fine. Gustul intens
de fructe rosii este pus in valoare de taninurile moi si de corpolenta. Acesta
este un candidat foarte bun daca esti in cautarea unui vin de calitate pe care
sa il invechesti in sticla. Feteasca Neagra din gama Origini poate fi consumat
alaturi de diferite preparate din carne de vita, berbec sau vanat, fiind foarte
versatil. Totusi, pentru a fi pus cu adevarat in valoare se recomanda a fi
servit la o temperatura intre 18 si 20 de grade.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu