Postare prezentată

Cum ar trebui sa depozitezi corect vinul rosu

Vinul rosu reprezinta una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Il gasim sub nenumarate variante si il putem consuma intr-o multime de co...

joi, 13 mai 2021

Cum ar trebui sa depozitezi corect vinul rosu

Vinul rosu reprezinta una dintre cele mai mari placeri ale vietii. Il gasim sub nenumarate variante si il putem consuma intr-o multime de contexte, dar stim cum sa il depozitam corect? Exista cateva indicatii de care oricine ar trebui sa tina cont. Nu conteaza daca esti un colectionar impatimit sau pur si simplu iti doresti sa pastrezi in cele mai bune conditii cateva sticle diferite.

Putini stiu ca vinul alb si cel rosu se pastreaza in spatii diferite, pentru ambele fiind nevoie de temperatura adecvata. Vinul este bautura fragila care nevoie de conditii favorabile pentru a se pastra cat mai bine in timp.

Vinul rosu poate fi pastrat la o temperatura constanta intre 8 si 18 grade, temperatura ideala fiind in jur de 12 grade, mai ales atunci cand intentionezi sa pastrezi sticla respectiva pentru mai mult de un an. Pentru vinurile care se doreste a fi consumate in termen de 12 luni nu conteaza atat de mult temperatura, atat timp cat aceasta este constanta si intre cele doua valori, 8 si 18 grade.

Totusi, nu doar temperatura este cea care conteaza, ci si cum sunt asezate sticlele, ideal fiind pe lateral pentru ca dopul din pluta sa fie mentinut umed. Se recomanda evitarea razelor directe ale soarelui pentru ca acestea pot afecta aromele delicate. De asemenea, conteaza si nivelul de umiditate care trebuie sa fie pastrat sub 70%, in caz contrar dopurile din pluta uscate permit patrunderea aerului in sticla. Este important sa se evite si vibratiile unui frigider obisnuit intrucat acestea pot afecta calitatea vinului.

In schimb, nu toate vinurile rosii pot fi invechite. In functie de tanini, cantitatea de zahar si nivelul de aciditate, acestea pot rezista intre 2 si 10 ani, pe cand cele de o calitate superioara se pot prezenta in conditii optime chiar si un secol mai tarziu.


Poti accesa magazinul online al Cramei Budureasca, acesta fiind locul ideal in care poti gasi un vin rosu cu care sa iti incepi colectia sau sa o completezi. Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium este un bun exemplu in acest sens. Incanta cu culoarea sa rosu rubiniu inchis si cu aromele discrete de gem de prune si cuisoare. Se simte foarte placut pe palatin, calitate datorata gustul intens de prune, mure, vanilie si piper negru. Taninurile sunt foarte catifelate si confera acestui vin o structura cremoasa. Este versatil si se poate consuma alaturi de preparate pe baza de carne de porc sau vita, iar temperatura sa ideala este intre 18 si 20 de grade.

Cabernet Sauvignon din gama Budureasa Clasic este un alt vin rosu de exceptie care se remarca prin culoarea sa rubinie cu nas vegetal si note intense de fructe de padure. Vinul este unul corpolent, complex ca structura, dar bine echilibrat si cu un gust placut care aminteste de murele coapte si afine. Consuma-l alaturi de fripturi din carne de porc sau vita, indiferent de modul in care sunt gatite acestea.

Feteasca Neagra din gama Origini este un vin deosebit, rosu, cu reflexii violacee, avand aromele specifice acestui soi de struguri ce amintesc de fructele de padure si condimentele fine. Gustul intens de fructe rosii este pus in valoare de taninurile moi si de corpolenta. Acesta este un candidat foarte bun daca esti in cautarea unui vin de calitate pe care sa il invechesti in sticla. Feteasca Neagra din gama Origini poate fi consumat alaturi de diferite preparate din carne de vita, berbec sau vanat, fiind foarte versatil. Totusi, pentru a fi pus cu adevarat in valoare se recomanda a fi servit la o temperatura intre 18 si 20 de grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hai la noi! © 2014. All Rights Reserved | Powered By Blogger | Blogger Templates | Designed by-Dapinder